Manjak opreme
49

Njemačka vojska je u tako lošem stanju da do 2030. neće moći riješiti sve probleme

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački ministar odbrane Boris Pistorius kazao je da njemačka vojska ne može u potpunosti popuniti postojeće nedostatke do 2030. godine.

"Svi znamo da se postojeće praznine ne mogu u potpunosti zatvoriti do 2030.... Trebat će godine. Svi su toga svjesni", rekao je Pistorius u intervjuu za novine Welt am Sonntag objavljenom u subotu.

Već iscrpljen desetljećima nedovoljnog ulaganja od kraja Hladnog rata, Bundeswehr je u još gorem stanju nego prije godinu dana s obzirom na to da oružje i municija donirana Ukrajini uglavnom još nisu zamijenjeni, kažu stručnjaci.

Pistorius je odbio daljnje isporuke oružja Ukrajini iz zaliha Bundeswehra izvan najavljenih obaveza.

"Da budemo otvoreni, kao i druge nacije, imamo ograničen inventar. Kao savezni ministar odbrane, ne mogu sve dati", rekao je.

Ministar, koji je imenovan ranije ove godine, rekao je da je povećanje dobrambenog proračuna kako bi se dostigao NATO-ov cilj potrošnje od 2 posto nacionalne proizvodnje, sa sadašnjih oko 1,5 posto, njegov najveći prioritet.

"Ako se to onda pokrene na kraju (zakonodavnog) razdoblja, onda bih bio zadovoljan", dodao je.

Njemačka također planira pomorsku misiju u indo-pacifičkoj regiji sljedeće godine i intenzivira svoje partnerstvo s ključnim zemljama u regiji, poput Japana, Australije, Indije, Indonezije, Južne Koreje i Singapura. Pistorius je kazao da je evropska sloboda kretanja u morima previše izazovna, prenosi Reuters.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Njemačka je najavila ulaganje od 100 milijardi eura za svoju vojsku. Neki od problema sa kojima se vojska susreće su neodržavana oprema, manjak opreme i nedostatak municije.