Svijet
15

Njemačka uvela stroga ograničenja za migrante iz članica EU

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Državljani članica EU koji stižu u Njemačku bez zaposlenja morat će čekati pet godina prije nego što podnesu molbe za pomoć nezaposlenima, navodi se u novom zakonu koji je usvojila njemačka vlada u srijedu.

Stroge nove mjere uslijedile su nakon što je savezni sud presudio prošle godine da svaki građanin EU ima pravo da traži pomoć za nezaposlene kada on ili ona borave u Njemačkoj šest mjeseci, izazivajući strah od "socijalnog turizma" iz zemalja s nižim životnim standardom.

Nacrt zakona tek treba odobriti parlament.

"Jasno je da svako ko živi ovdje, radi ovdje i plaća svoje doprinose također ima pravo na pomoć u okviru našeg sistema socijalne pomoći. Oni koji nikada nisu radili ovdje i oslanjaju se na državnu finansijsku pomoć kako bi preživjeli, trebali bi tražiti pomoć od svojih matičnih zemalja", izjavila je ministrica rada Andrea Nahles nakon što je vlada udvojila nacrt zakona.

Zakon je dio napora da se pokuša udovoljiti kritičarima koji optužuju građane EU iz siromašnijih zemalja da koriste njemački sistem socijalne pomoći bez namjere da ikada dobiju bilo kakav posao.

Taj projekat je dobio na hitnosti nakon što je bivši britanski premijer David Cameron, u svom pokušaju da dobije ustupke iz Brisela uoči glasanja o Brexitu, dobio pravo da uvede slična ograničenja za imigrante iz EU.

Na osnovu teksta zakona usvojenog u srijedu, nezaposleni građani EU imat će pravo na socijalnu pomoć dok legalno borave u Njemačkoj najmanje pet godina.

Oni koji budu pogođeni tom izmjenom imat će, ipak, pravo na zamjensku pomoć na mjesec dana.

Ukupno 474.000 imigranata iz EU primilo je socijalnu pomoć u junu, sudeći po njemačkoj saveznoj agenciji za zapošljavanje, iako nisu svi od njih bili nezaposleni.

Na državljane Poljske, Bugarske i Rumunije otpada najviše zahtjeva za socijalnom pomoći, prenosi AFP.