Svijet
0

Njemačka slavi Dan ujedinjenja

NINA
Njemačka, 3. oktobra, slavi Dan ujedinjenja kao sjećanje na 3. oktobar 1990. kada je službeno završen politički proces ujedinjenja Zapadne i Istočne Njemačke koji je započeo padom Berlinskog zida 9. novembra 1989.

Središnja proslava koju zajednički organiziraju gornji i donji dom parlamenta Bundesrat i Bundestag će se održati u Erfurtu, glavnom gradu istočnonjemačke pokrajine Turingije. Proslavi će prisustvovati i predstavnici deset novih zemalja članica EU-a.

U našoj zemlji, u povodom Dan ujedinjenja Njemačke, 40 vojnih muzičara 9. njemačkog kontingenta SFOR-a održat će danas u 14 sati koncert u Starom gradu u Sarajevu.

Zapovjednik 9. njemačkog kontingenta, brigadni general Wolfgang Koepke je taj javni koncert označio kao “malu zahvalnost njemačkih vojnika stanovništvu Sarajeva za lijepo i prijateljsko prihvaćanje njemačkih SFOR-ovih vojnika”.

Poslije koncerta i pozdrava generala Koepka i gradonačelnika Sarajeva Muhidina Hamamdžića, muzički korpus će defilirati svirajući kroz Stari grad do katedrale.

Vojnici 9. njemačkog kontingenta SFOR-a, sutra - na Dan ujedinjenja održat će u 16.30 sati svečano postrojavanje vojnika u Vojnom kampu Rajlovac u povodu Dana ujedinjenja Njemačke.