Ekstremna desnica
46

Njemačka policija uhapsila 12 osoba zbog planiranja napada na muslimane i političare

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon velike istrage, policija u Njemačkoj uhapsila je dvanaest muškaraca, navodno ekstremnih desničara, za koje se sumnja da su planirali napade na političare, migrante i muslimane.

Hapšenja su uslijedila nakon racije koju su na 13 lokacija u šest njemačkih saveznih pokrajina sprovele teško naoružane specijalne jedinice.

Kako prenosi Guardian saopćenje saveznih tužioca, četiri glavna osumnjičenika planirali su potaknuti "situaciju sličnu građanskom ratu kroz još nedefinisane napade na političare, migrante i građane muslimanske vjeroispovijesti".

Ostalih osam osumnjičenih navodno su pristali da finansijski podrže četvorku, pruže im oružje te učestvuju u napadima.

Među osumnjičenima je i policijski službenik koji je prethodno suspendovan zbog sumnji da je imao veze s krajnjom desnicom, rekao je za agenciju AFP izvor iz njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Od osnivanja u septembru 2019. godine, krajnji cilj grupe bio je "poljuljati državno i socijalno uređenje u Njemačkoj i na kraju ga srušiti", vjeruju istražioci, javlja Guardian.

Kako bi isplanirali napade, osumnjičeni su navodno održavali redovne sastanke koje su koordinirali i organizirali dvojica osumnjičenih, nazvanih samo Werner S i Tony E.

Osumnjičeni, od kojih su svi državljani Njemačke, također su komunicirali koristeći se raznim glasovnim aplikacijama. Istražioci su u petak pokrenuli racije kako bi utvrdili da li osumnjičeni već imaju oružje ili druge zalihe koje bi mogli iskoristiti za napad.

Njemačke vlasti povećale su pažnju na podzemne ekstremne desničare u zemlji nakon ubistva konzervativnog lokalnog političara Waltera Luebckea prošlog juna i napada u oktobru na sinagogu u istočnom gradu Halle. Osumnjičeni za napade u oba slučaja imali su veze s ekstremnom desnicom.

Prema pisanju Spiegela, policija je prilikom današnjeg pretresa otkrila nekoliko oružja, uključujući i jedan ručno napravljeni pištolj sličan onom koji je korišten u napadu u Halleu.