Sud potvrdio presudu
0

Njemačka plaća odštetu porodicama talijanskih žrtava nacizma

FENA
Arezzo
Arezzo
Talijanski vrhovni sud u utorak je potvrdio presudu izrečenu njemačkoj državi prema kojoj ona mora isplatiti odštetu porodicama žrtava nacističkih zločina počinjenih u junu 1944. godine u toskanskom Arezzu.

U toj općini u središtu Italije nacisti su 29. juna 1944. godine pobili 203 osobe, među kojima je bilo žena i djece. Odštetni zahtjev je dio suđenja za pokolj za koji je na doživotnu zatvorsku kaznu osuđen bivši njemački dočasnik Max Josef Milde (88) koji danas živi u Njemačkoj.

Kako navodi Ansa, ovo je prvi put da je Berlinu na kaznenom sudu u Italiji dosuđeno da mora platiti odštetu. Obitelji devet žrtava iz Arezza tražile su na drugostepenom vojnom sudu ukupno oko 800.000 eura odštete, i to su dobile u septembru 2007. godine.

Augusto Dossena, odvjetnik koji je zastupao Njemačku u ovom slučaju, rekao je kako Njemačka neće platiti nikakvu odštetu jer je izuzeta od takvih plaćanja prema ugovoru koji su potpisali vlade u Rimu i Berlinu 1947. i 1961. godine, navodi njemačka agencija DPA.

"Njemačka neće platiti jer ne želi priznati presudu koja odbacuje imunitet od progona koji je priznat od svih drugih zemalja gdje su bivši nacisti tuženi", rekao je Dossena.

Priznajući "odgovornost vojnika i časnika koji su počinili strašne ratne zločine", Dossena je upozorio da dovođenje u pitanje međunarodnih ugovora znači "otvoriti Pandorinu kutiju".

On je rekao kako bi određivanje Njemačkoj da plati odštetu prekršilo međunarodne ugovore i otvorilo put hiljadama ljudi da traže odštetu za ratne zločine na individualnoj osnovi.

U Italiji se trenutno vodi još jedan postupak protiv Njemačke, u kojem sedamdesetak bivših talijanskih zatočenika u Njemačkoj na građanskom sudu traži odštetu za prisilni rad tokom Drugog svjetskog rata.