Nastavak isplate
112

Njemačka će 2024. žrtvama holokausta isplatiti 1,3 milijarde eura

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Organizacija koja obrađuje zahtjeve u ime Jevreja koji su patili pod nacistima saopćila je u četvrtak da je Njemačka pristala dati ukupno još 1,4 milijarde dolara (1,29 milijardi eura) preživjelima žrtvama holokausta širom svijeta za iduću godinu.

Naknada je dogovorena s njemačkim ministarstvom finansija i uključuje 888,9 miliona dolara za pružanje usluga kućne njege i podrške slabim i ranjivim osobama koje su preživjele holokaust.

"Svake godine ovi pregovori postaju sve kritičniji kako posljednja generacija preživjelih holokausta stari i njihove potrebe rastu", rekao je Greg Schneider iz organizacije.

"Mogućnost pružanja direktnih plaćanja preživjelima, uz proširenje usluga socijalne skrbi, ključna je kako bi se osiguralo da svaka osoba koja je preživjela holokaust dobije potrebnu skrb onoliko dugo koliko je potrebno, uvažavajući svaku individualnu potrebu", dodao je Schneider.

Kao što je dalje navedeno, s krajem Drugog svjetskog rata prije gotovo osam desetljeća, svi živući preživjeli holokausta su stariji i mnogi pate od višestrukih zdravstvenih problema jer su bili lišeni odgovarajuće prehrane dok su bili mladi. .

Od 1952. njemačka je vlada isplatila više od 90 milijardi dolara pojedincima za patnje i gubitke proistekle iz nacističkog progona