Pregovori u toku
13

Nizozemski desničari se vraćaju iz mrtvih: Formiranje vlasti blizu, jedno ime blizu premijerske funkcije

V. K.
Geert Wilders (Foto: EPA-EFE)
Geert Wilders (Foto: EPA-EFE)
Lider krajnje desnice u Nizozemskoj i pobjednik na izborima Geert Wilders na pragu je formiranja vlasti u ovoj zemlji sa nekoliko stranaka.

Iako su pregovori o formiranju vlasti već nekoliko mjeseci bili u slijepoj ulici, čini se kako su stranke konačno blizu dogovora.

Prema pisanju nizozemskih medija, novu vlast osim Wildersove Slobodarske partije (PVV) trebale bi činiti i Narodna stranka za slobodu i demokratiju (VVD), demokršćanska stranka Novi društveni ugovor (NSC) te Pokret poljoprivrednika (BBB) koja se također orijentira kao desno-populistička stranka.

Stranke su održale novi sastanaka, a Wilders je rekao kako je utisak svih partnera da stvari idu u dobrom smjeru.

"Mislim da će to ispasti dobro i to mogu reći i u ime svojih kolega. Pregovori još nisu u potpunosti završeni, razgovore nastavljamo i danas. Ipak, mislim da smo skoro pa gotovi. Ne vidim da će ovo ponovo krenuti po zlu", rekao je Wilders.

Kako navodi nizozemski De Telegraaf, stranke će još razgovarati o kandidatu za premijera, a svi partneri smatraju kako je to ključno pitanje.

"Moramo imati kandidata koji će ujediniti sve. Vlada dobro funkcioniše ako postoji dobar tim rekao je lider NSC-a Pieter Omtzigt.

Jedno od imena koje se provlači među političkim krugovima je i Ronald Plasterk koji je u prethodnim godinama obavljao niz funkciju u nizozemskoj vladi kao kandidat Radničke partije (PvdA). Iz politike se povukao 2017. godine, a od tada obavlja funkciju profesora na Univerzitetu u Amsterdamu.