SAD
0

Nivo nasilja u Iraku sve manji

FENA
Nasilje u Iraku danas je na najnižem nivou od kako je izvršena invazija na tu zemlju u martu 2003., kažu u američkoj vojsci.

Komandujući američkih trupa u Iraku general Raymond Odierno je, uz to, rekao da će plan o povlačenju američkih trupa do 2011. biti proveden. U intervjuu za tv-stanicu CNN, on je kazao da uprkos bombaškim napadima od prošle nedjelje u kojima su stradala i petorica američkih vojnika, "nasilje, kada se sagleda ukupna situacija, danas je na najnižem nivou od 2003. godine".

  • Broj poginulih u oružanim sukobima tokom marta "najniži je od početka rata", dodao je on.

Odierno je, međutim, istakao da bez obzira što su "iračke snage značajno napredovale", Pentagon ne bi trebalo kruto da se drži rokova za povlačenje svojih trupa iz Iraka.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je krajem februara da će oko 140.000 američkih vojnika raspoređenih u Iraku napustiti tu zemlju do 31. augusta 2010. godine. U zemlji će ostati između 35.000 i 50.000 vojnika.

Shodno sigurnosnom sporazumu koji su u novembru sklopili Bagdad i Washington, posljednji američki vojnici napustit će Irak najkasnije do kraja decembra 2011. odnosno više od osam godina nakon invazije na zemlju i pada režima Sadama Huseina.