Gradske vlasti ih iznevjerile
50

Nisu svi zadovoljni besplatnim javnim prijevozom u Talinu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kada je početkom ove godine glavni grad Estonije Talin uveo besplatan javni prijevoz, s ciljem smanjenja zagađenosti i buke koju uzrokuju privatna vozila, gosti ovog grada, ali i mnogi drugi, optužili su gradsko vijeće za prevaru. Oni se osjećaju iznevjerenima.

Prijevoz autobusima, tramvajima i trolejbusima postao je besplatan za 420.000 stanovnika Talina, koji su morali izvaditi posebnu zelenu kartu od dva eura, koju primaknu aparatu u vozilu za prepoznavanje. Svi turisti, gosti i građani koji nemaju prijavljeno boravište u Talinu moraju kupovati karte za prijevoz.

Devetnaestogodišnji student Pavel Ilmjarv kaže da mu je trebalo neko vrijeme da se navikne na novu rutinu pri ulasku u autobus. Ranije je morao plaćati mjesečnu kartu od 23 eura.

Prosječna plata u Estoniji iznosi oko 900 eura, a oko polovine gradske populacije oslanja se na sredstva javnog prijevoza. Četveročlana porodica sada je u prilici da uštedi nekoliko stotina eura godišnje.

Ipak, sve ovo ne vrijedi za osobe koje nisu stanovnici Talina.

Eve, studentica iz grada Parnua, živi i studira u glavnom gradu, ali joj je prebivalište registrovano u rodnom mjestu. Stoga mora kupovati mjesečnu kartu za koju ima studentski popust od 8,5 eura. Svi gosti Talina moraju kupiti kartu koja za jednu vožnju košta 1,60 eura.

"Ljudi iz ruralnih područja općenito zarađuju manje nego oni u glavnom gradu. Mislim da bi u jednoj ovako maloj zemlji javni gradski prijevoz bi i za one koji dolaze, ne samo radi šopinga, već i da bi posjetili državne institucije, trebao biti besplatan", kaže Eve za AFP.

Osobe koje nisu iz Talina za neplaćanje karte mogu biti kažnjene iznosom i do 60 eura.

U Estoniji, zemlji sa 1,3 miliona stanovnika, oko 10 posto je nezaposlenih.