Moamer Gadafi
0

"Nezavisnost južnog Sudana bio bi opasan presedan"

FENA
Moamer Gadafi (Foto: AP)
Moamer Gadafi (Foto: AP)
Predsjednik Libije Moamer Gadafi izjavio je danas da bi separatistički sukobi mogli da se prošire Afrikom kao zaraza ukoliko birači u Sudanu odluče da najveća država na kontinentu bude podijeljena.

Gadafi je na samitu afričkih i arapskih lidera u libijskom gradu Sirtu rekao da svijet mora da poštuje ishod referenduma, ali da će glasanje u korist nezavisnosti južnog Sudana, zakazano za 9. januar, biti opasan presedan.

"Ono što će se desiti u južnom Sudanu (ukoliko postane nezavistan) biće zaraza i raširiće se na cijelu Afriku", izjavio je libijski vođa.

Gadafi je dodao da su Africi potrebne strane investicije i stabilnost, a da će proglašenje nezavisnosti uplašiti strance i spriječiti ih da investiraju u zemlje na kontinentu, prenosi Rojters.

Predsjednik Sudana Omar Hasan al-Bašir optužio je vođe južnog dijela zemlje da nisu ispoštovali uslove mirovnog sporazuma, postignutog prije pet godina, kojim je okončan 21-godišnji građanski rat.

Al-Bašir je upozorio da će sukobi biti obnovljeni ukoliko prije referenduma ne budu prevaziđene razlike između većinski arapskog i muslimanskog sjevera Sudana i juga u kome pretežno žive Afrikanci, hrišćani i animisti.

Libija, Sudan i velika većina država članica Afričke unije i Arapske lige nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.