Fronta "Elpis"
72

Nezapamćen snijeg pao u Grčkoj: Atina pod bijelim pokrivačem, zatvorene i škole

M. G.
Foto: Twitter
Velike količine snijega koje su danas pale u Atini primorale su vlasti da zatvore nekoliko ulica u sjevernom predgrađu glavnog grada Grčke, uključujući i dijelove glavnog autoputa Atina - Solun.

Sniježna oluja, koja je dio novog fronta pod nazivom "Elpis", u toku je širom Grčke, a stanovnici regije Atika, gdje se nalazi glavni grad, koji je među najpogođenijim, kazali su da se ovakve vremenske neprilike nisu dogodile decenijama.

Kako prenosi Greek reporter, grčki parlament obustavio je danas rad zbog ekstremnih vremenskih uslova u regiji Atika. Zaposleni u javnom sektoru poslani su kućama u ponedeljak u podne, nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo rješenje kojim im se dozvoljava da odu ranije zbog lošeg vremena i velikog snijega.

Ministarstvo zdravlja objavilo je da će centri za vakcinaciju protiv koronavirusa u široj atinskoj regiji Atika i na obližnjem ostrvu Evia biti zatvoreni u 15 sati u ponedjeljak, a u utorak će ostati zatvoren zbog obilnih snježnih padavina.

Guverner Atike Giorgos Patoulis, nakon konsultacija s političkim rukovodstvom Ministarstva civilne zaštite, zamjenicima guvernera, gradonačelnicima i svim uključenim tijelima, te procjene vremenskih prilika, odlučio je da škole ostanu zatvorene u ponedjeljak i utorak iz razloga predostrožnosti.

Vlasti su građanima savjetovale da izbjegavaju sva nepotrebna putovanja.