Svijet
0

New York zvanična svjetska teroristička meta broj jedan

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Američki grad New York sada je zvanično postao svjetska meta broj jedan za teroriste, piše danas "Guardian", nakon subotnjeg neuspjelog pokušaja detoniranja bombe na njujorškom Times Squareu.

Problem sa New Yorkom je, navodi list, što je od 11. septembra 2001. i napada na "kule bliznakinje" Svjetskog trgovinskog centra taj grad postao, na neki način, "prestižna meta" - kao da se teroristički napad nije ni odigrao ukoliko se ne odigra tamo.

List ocjenjuje da je malo vjerovatno da je posrijedi bio nekakav međunarodni teroristički plan, obrazlažući da američke tajne službe u danima i satime prije napada nisu prijavile nikakvo sumnjivo povećanje aktivnosti na linijama koje prate i prisluškuju, a ono bi inače bilo neizbježno i u najmanju ruku bi naknando bilo otkriveno.

U mnogobrojnim teorijama o mogućem uzroku subotnjeg napada navodi se i ona, piše "Guardian", prema kojoj su napadač, ili napadači, bili revoltirani šaljivom diskusijom o izgledu poslanika Muhammeda u nedavnoj epizodi popularne crtane serije South Park, u kojoj je poslanik upoređen sa medvjedom.

Na ovo navodi, kako piše "Guardian", i činjenica da je automobil-bomba bio parkiran nedaleko od sjedišta kompanije Viacom, koja je distributer ove crtane serije.

Autorima South Parka su nedavno, po emitovanju sporne epizode, već upućene direktne prijetnje putem interneta.

Agencija Reuters javila je kasno sinoć da su pakistanski talibani preuzeli odgovornost za pokušaj napada automobilom bombom na njujorškom Times Squareu, saopšteno je na jednom islamskom web sajtu.
    
    	U saopštenju se navodi da je to bila osveta za ubistvo dvojice islamista i "muslimanskih mučenika".

     "Pakistanski talibani preuzimaju odgovornost za napad u New Yorku koji je bio osveta za ubistvo dvojice lidera Al Bagdadija i Al Mahadžera i muslimanskih mučenika", navodi se u saopštenju.
    
    	Njujorška policija deaktivirala je juče bombu postavljenu u automobilu parkiranom na Times Squareu na Manhattanu, jednom od najprometnijih turističkih atrakcija ovog grada.

              U automobilu su pronađene komponente od kojih može da se napravi bomba, uključujući propan, kante za benzin, eksplozivni prah, za koji još nije utvrđeno koje je vrste i satni mehanizam, rekao je portparol policije Paul Brown.