Za svaki slučaj
35

New York zabrinut zbog ruskih nuklearki, objavljen video s instrukcijama za građane

D. B.
Zvaničnici New Yorka su objavili video koji predstavlja instrukcije za građane u slučaju nuklearnog napada.

Video je objavljen nakon što je propaganda ruskog predsjednika Vladimira Putina poručila da Rusija lako može uništiti Istočnu obalu SAD-a. Riječ je o uputama koje se sastoje od tri tačke, "uđite unutra, ostanite unutra, pratite situaciju".

Mogućnost za nuklearni napad je "veoma mala", ali je vlastima New Yorka važno da stanovništvo zna šta treba činiti.

U videu se stanovništvu obraća glasnogovornica grada.

"Dogodio se nuklearni napad. Ne pitajte me kako ili zašto. Samo znajte da je 'velika' pogodila. U redu. Šta trebamo činiti? Postoje tri važna koraka kojih želim da se sjetite. Prvi korak, uđite unutra, brzo. Vi, vaši prijatelji, porodica, uđite unutra. I ne, ostanak u automobilu nije opcija. Morate ući u objekt i skloniti se od prozora", rekla je ona.

U nastavku je kazala da građani trebaju ostati u objektima, zatvoriti vrata i prozore te otići u podrum ako ga imaju ili u suprotnom sjesti u sredinu objekta u kojem se nalaze. Ljudi koji bi se nalazili na otvorenom nakon nuklearnog napada trebali bi se što prije očistiti, skinuti svu odjeću i spremiti je u vreću kako bi se riješili radioaktivne prašine.

Na kraju je Njujorčanima savjetovano da prate medije, jer bi na taj način saznali kada je sigurno za izlazak napolje.

Ovaj potez New Yorka je uslijedio nakon što su državni mediji pod kontrolom Kremlja sugerirali da bi Rusija mogla uništiti istočnu i zapadnu obalu SAD-a s četiri projektila.

Reporter Tony Dokoupil je kazao da bi bomba veličine slične onoj koja je bačena na Hirošimu mogla uništiti veći dio Manhattana i stvoriti gljivasti oblak viši od Empire State Buildinga.

Međutim, sve to je ismijavao Aleksej Žuravljev, član ruskog parlamenta.

"Ljudi, tako ste smiješni. Kakve metode uopće koriste? Reći ću vam, za uništenje cijele Istočne obale dovoljna su dva Sarmat projektila, kao i dva projektila za Zapadnu obalu", poručio je Žuravljev.