Svijet
0

New York Times : Hitna isporuka navodećih raketa Izraelu

FENA
Administracija predsjednika SAD Džordža Buša žuri s isporukom navodećih raketa Izraelu, u jeku napada na uporišta gerilske organizacije Hezbolah u Libanu, objavio je danas američki list "New York Times ".

Pozivajući se na izjave američkih zvaničnika koji su insistirali na anonimnosti, "Times" navodi da je Izrael prošle sedmice zatražio da oružje bude što prije poslato i da je odluka o tome donjeta brzo, poslije relativno kratke rasprave američkih zvaničnika, prenosi Tanjug.

U pitanju je dio paketa oružja vrijednog više miliona dolara, koji je odobren prošle godine, a čiju isporuku Izrael može da zatraži u bilo kom trenutku, rekli su isti izvori.

Pojedini vojni zvaničnici smatraju, međutim, da je zahtjev za hitnom isporukom neobičan i da upućuje na zaključak da Izrael planira da gađa veliki broj meta u Libanu.

Kako piše "Tajms", američka isporuka naoružanja Izraelu nije objavljena, a njeno otkrivanje prijeti da razljuti vlade arapskih zemalja i druge koji bi ovaj potez mogli da protumače kao američko pružanje pomoći Izraelu na način na koji Iran naoružava Hezbolah, prenio je Rojters.

Pentagon i vojni zvaničnici odbili su da otkriju detalje vezane za isporuku municije Izraelu, kao ni da li će ona biti prebačena teretnim avionom ili na neki drugi način, navodi list.

Portparol izraelske ambasade u Vašingtonu je rekao da po pravilu ambasada ne daje komentar na vojne nabavke Izraela. Prema njegovim riječima, Izrael koristi navodeće rakete kako bi neutralisao vojne objekte Hezbolaha, kao i da bi stradanje civila bilo svedeno na minimum.