Svijet
14

Nevjerovatna sudbina Sirijca kojeg je saplela Petra Laszlo: Ide u Španiju da trenira klub

Klix.ba
Sirijski nogometni trener Osama Abdul Mohsen kojeg je mađarska snimateljica Petra Laszlo saplela dok je od s djetetom u naručju bježao od policije, dobit će posao u Španiji.

Nakon što je sa svojom porodicom prošao kroz Mađarsku i Austriju te sigurnost pronašao u jednom izbjegličkom centru u Njemačkoj, Osami je stigla nevjerovatna ponuda iz Španije.

Naime, Španac Miguel Angel Galan, inače kandidat za predsjednika Nogometnog saveza Španije i vlasnik jedne škole za trenere u Madridu, odlučio je pozvati porodicu Mohsen da mu se pridruže u glavnog gradu Španije te obećao pomoć Osami u vidu posla nogometnog trenera.

Zajedno sa učenikom iz trenerske škole, 23-godišnjim Mohamedom Labrouzijem koji govori arapski jezik, Galan je otputovao u Minhen gdje je pronašao porodicu Mohsen koju će pokušati prebaciti do Španije.

"Hvala Bogu", bile su prve riječi Osame kada je ugledao Mohameda.

Kako sada stvari stoje, oni bi sutra trebali stići u Madrid vozom iz Barcelone. Prethodno će se u Parizu naći sa svojim drugim sinom koji je utočište pronašao u drugom izbjegličkom kampu u Francuskoj.

"Živjet će u Getafeu, južnom predgrađu Madrida. Imam podršku gradskih vlasti", potvrdio je Galan.

Osama Abdul Mohsen je proslavljeni sirijski nogometni trener koji je zajedno sa svojom porodicom izbjegao iz sirijskog grada Deir ez-Zoa i preko Turske stigao do Mađarske gdje ga je Laszlo udarila nogom nakon što je pokušao pobjeći iz izbjegličkog kampa.

Osamu su prepoznali njegovi prijatelji koji su kazali da je pobjegao od IDIL-a i da je mučen. Bio je trener sirijskog premijerligaša Al-Fotuwa SC i jedan od sirijskih revolucionara kojeg su mučili pripadnici režima predsjednika Bashara al Asada.