Supruga ga posavjetovala?
16

Netanyahu pokušava krivicu za napad Hamasa prebaciti izraelskoj vojsci

S. M.
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pokušava krivicu za neuspjeh da se predvidi napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra prebaciti vojsci, piše Haaretz.

Izraelski premijer imenovao je novog glasnogovornika za vezu s vojnim dopisnicima, što je neobičan potez, a jedan izvor je rekao da su čuli da kleveta oficire.

Informaciju da krivicu pokušava prebaciti Odbrambenim snagama Izraela (IDF) dobili su od zvaničnika ministarstva odbrane.

"Netanyahu vodi kampanju. Prikuplja dokaze protiv vojske, objašnjavajući u privatnim razgovorima zašto nije kriv i da nije dobio obavještajne podatke", rekao je jedan izvor novinaru izraelskog lista.

Prema drugom zvaničniku jasno je šta Netanyahu radi.

"Već sam čuo o njemu kako kleveta oficire od vojnog dopisnika. To je sramotno", rekao je.

Novi glasnogovornik, Eli Feldstein, služio je kao glasnogovornik IDF-a za Judeju i Samariju, okupirane teritorije na Zapadnoj obali, koje vlasti Izraela tako nazivaju. Nekoliko izvora opisalo je imenovanje kao neobično, posebno tokom rata.

Drugi izvor odbrane rekao je da je to posebno sumnjiv potez s obzirom na to da je vojni vrh preuzeo odgovornost jer nije predvidio napad, dok je Netanyahu odbio da prizna bilo kakvu ulogu.

"Griješi što vjeruje da može izbjeći odgovornost nakon što su visoki vojni zvaničnici već rekli da snose odgovornost. Premijer je zaboravio da je i on odgovoran", rekao je izvor.

News site Walla objavio je u petak da Netanyahu aktivno radi na izgradnji svog slučaja protiv vojske.

Pozivajući se na izvore bliske premijeru, stranica navodi da mu je supruga Sara rekla da prikupi svu javnu komunikaciju i povjerljive zapisnike sa sastanaka kabineta sigurnosti i razgovora o pitanjima odbrane. Navodno mu je također rekla da prikupi sve citate bivših i sadašnjih visokih zvaničnika odbrane u kojima se odražavaju pogrešne obavještajne procjene o Hamasovim sposobnostima i namjerama.