Dogovor na pomolu?
45

Netanyahu ogorčen na saveznike: Protiv smo bilo kakvog sporazuma SAD-a i Irana

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da se protivi bilo kakvom privremenom sporazumu o kojem navodno pregovaraju SAD i Iran o njegovom nuklearnom programu.

Netanyahu je govorio nakon izvještaja u izraelskim medijima da su postignuti sporazumi između Washingtona i Teherana koji bi nastojali donekle obuzdati iranski nuklearni program, u zamjenu za određeno ublažavanje sankcija. Izvještaji nisu mogla biti neovisno potvrđena, a SAD je javno opovrgnuo bilo kakav takav dogovor.

Netanyahu je rekao da je Izrael obavijestio SAD da "najograničeniji sporazumi, ono što se naziva 'mini-sporazumi', po našem mišljenju ne služe cilju i mi im se također protivimo."

Izraelski dužnosnici vjeruju da su već postignuti neki sporazumi koji ograničavaju bogaćenje i da su neka sredstva već odmrznuta. Dužnosnici su govorili pod uslovom anonimnosti jer su razgovarali o povjerljivoj diplomatskoj procjeni.

Izraelska stranica Walla prošle je sedmice izvijestila da će Iran prema novonastalim sporazumima ograničiti svoje obogaćivanje urana na 60 posto u zamjenu za ukidanje sankcija. Izvor je također kazao da strane razgovaraju o uzajamnom oslobađanju zatvorenika.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je prošle sedmice da "nema dogovora", dodajući da su izvještaji neistinita.

Walla je u svom izvještaju saopćila da je Netanyahu otkrio detalje sporazuma na nedavnom sastanku parlamentarnog odbora. SAD i Izrael dijele obavještajne podatke, a glavni fokus interakcija između zemalja je Iran i njegov nuklearni program.

Netanyahu se žestoko protivio sporazumu iz 2015. između Irana i svjetskih sila u kojem je posredovala Obamina administracija, a koji je nastojao obuzdati iranski nuklearni program. Bio je glavni zagovornik odluke predsjednika Donalda Trumpa iz 2018. da se povuče iz sporazuma.

Iran kaže da je njegov program namijenjen za civilne svrhe. Izrael smatra nuklearni Iran glavnom prijetnjom, navodeći svoje pozive na uništenje Izraela i podršku protuizraelskim militantnim skupinama širom regije.

Izrael kaže da ne isključuje vojnu akciju kako bi spriječio Iran da napravi nuklearno oružje.