Svijet
0

Netanyahu neće zamrznuti izgradnju jevrejskih naselja

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da Izrael neće proglasiti novi moratorijum na izgradnju jevrejskih naselja na okupiranoj teritoriji kako bi privolio Palestince da se vrate pregovoračkom stolu.

On je podsjetio da je već bilo desetomjesečnog moratorijuma, koji je istekao krajem septembra prošle godine. Tada je palestinska strana prestala da pregovora, iako su pregovori obnovljeni uz velike napore samo nekoliko nedjelja ranije.

  • To je izgovor koji oni uvijek ponovo koriste, ali ja mislim da mnogi ljudi to vide kao lukavstvo da se izbjegnu direktni pregovori, rekao je Netanyahu, u intervjuu za Jerusalem Post povodom jevrejske Nove godine samo nekoloko sati nakon što se vratio iz New Yorka, gdje se usprotivio zahtjevu za palestinsku nezavisnost u UN-u.

Četvorka bliskoistočnih mirovnih posrednika (SAD, UN, EU i Rusija) pozvala je poslije Netanyahuovog i govora palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa na zasjedanju Generalne skupštine UN-a na povratak mirovnim pregovorima s ciljem da se sporazum postigne prije kraja 2012.

Abas je, međutim, upozorio da neće pregovarati dok Izrael nastavlja izgradnju na zemlji na kojoj Palestinci planiraju da osnuju svoju državu.

Izraelski lider je takođe rekao da nema namjeru da se miješa u planove za izgradnju 700 novih domova u kvartu Gilo u istočnom Jerusalemu , koja bi danas mogla biti odobrena.

  • Mislim da tu nema ništa novo, prokomentarisao je on planiranu izgradnju naglasivši: "Mi planiramo u Jerusalemu. Gradimo u Jerusalemu i tačka. Na isti način na koji su izraelske vlade to radile godinama- od kraja rata 1967. godine, kazao je Netanyahu.

On je precizirao da Izrael gradi u jevrejskim kvartovima, a Arapi u arapskim i da je to način života u Jerusalemu.

Osvrnuvši se na neuspjeh pregovora, Netanyahu je rekao da je glavni razlog neuspjeha što Palestinci odbijaju da priznaju Izrael kao jevrejsku državu.

  • Naravno da je to važno - to jeste razlog sukoba. Ne radi se o naseljima, radi se o jevrejskoj državi. To se mora uvijek iznova reći, rekao je on.

Netanyahu će se u utorak sastati s grupom svojih ministara da razmotri mirovni prijedlog četvorke.