Krađe i krijumčarenja
0

Neprocjenjivo afganistansko blago na meti lopova

Sarajevo-x.com
Philippe Marquis (Foto: AFP)
Philippe Marquis (Foto: AFP)
Zapadnjački arheolozi trude se da afganistansko kulturno bogatstvo zaštite od kradljivaca i preporodavača koji ih nose u bogatije zemlje ili čak uništavaju. Ipak, njihov posao nije nimalo lak.

"Mislim da u ovoj zemlji nema mjesta koje je zaštićeno", rekao je za AFP Philippe Marquis, direktor tima francuskih arheologa koji rade u Afganistanu. "Ilegalna trgovina antikvitetima veoma je česta i povezana sa svim drugim ilegalnim aktivnostima u zemlji."

Nekadašnji putevi svile koji su povezivali Istok i Zapad išli su preko ove zemlje, čime je u njoj ostalo bogato kulturno naslijeđe. Ipak, decenije rata učinile su svoje, nema valjanih arheoloških istraživanja, nema zakona i blago koje nema cijene lako se krijumčari van zemlje. Takvi slučajevi su alarmantno česti, a kradljivci su obično lokalni siromasi.

Iako zakon zabranjuje iznošenje iz Afganistana bilo koje stvari starije od 100 godina, malo ko ga poštuje.

"Ljudi često nisu ni svjesni važnosti stvari, već misle kako će one lijepo izgledati na njihovim policama negdje u Francuskoj ili Velikoj Britaniji", kaže Marquis.

Francuska arheološka misija ovdje je počela još davne 1922. godine, s prekidima u toku Drugog svjetskog rata i prosovjetskog režima.

Od 2002. istražuju važne historijske lokacije u gradovima Balkhu, na sjeveru, i Bamiyanu u centralnom dijelu zemlje, gdje su talibani uništili statue Bude.

"Problem krađe sa historijskih lokacija u Afganistanu nije samo problem ove zemlje, već ima međunarodne razmjere", objašnjava Marquis. "Pokušavamo objasniti Evropljanima koji te stvari kupuju da učestvuju u kriminalu. Jednako su odgovorni kao i oni koji ih krijumčare. Jedini način da to prestane je da se prekine sa narudžbama."