Žele zaštititi planinu
52

Nepal ograničava broj dozvola za penjanje na Mount Everest

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vrhovni sud Nepala naložio je vladi da ograniči broj planinarskih dozvola izdanih za Everest i druge vrhove, baš u trenutku kada se ekspedicije pripremaju za proljetnu sezonu penjanja.

Himalajska republika, dom je osam od 10 najviših svjetskih vrhova i prima stotine avanturista svakog proljeća, kada su temperature tople i vjetrovi obično mirni.   Presuda je donesena krajem aprila, ali sažetak je objavljen tek ove sedmice, javlja AFP.   Advokat Deepak Bikram Mishra, koji je podnio peticiju pozivajući na ograničenje izdavanja dozvola, rekao je za AFP da je sud odgovorio na zabrinutost javnosti o nepalskim planinama i njihovom okolišu.   "Naredio je ograničenje broja penjača i dao mjere za upravljanje otpadom i očuvanje okoliša planine", rekao je Mishra.   U sažetku presude stoji da se kapacitet planina "mora poštovati" i da treba odrediti odgovarajući najveći broj dozvola.   Tekst presude u cjelosti nije objavljen, a u sažetku se ne spominje nikakvo konkretno ograničenje broja izdanih dozvola.  

Nepal trenutno daje dozvole svima koji se prijave i spremni su platiti 11.000 dolara za penjanje na Everest, najviši vrh na svijetu na 8.849 metara nadmorske visine.   Prošle godine, zemlja je izdala 478 dozvola za Everest, što je rekord.