Svijet
19

Neočekivani preokret: Benjamin Netanyahu uvjerljivi pobjednik izbora u Izraelu

Klix.ba
Uprkos svim predviđanjima, analizama i rezultatima anketa uoči izbora, premijer Benjamin Netanyahu i njegova desničarska stranka Likud pobijedili su na izborima održanim u Izraelu.
Foto: AFP
Foto: AFP

Izlazne ankete pokazivale su mrtvu utrku, ali nakon što su skoro svi glasovi prebrojani, rezultati koji su dati Likudu pokazali su njihovu veliku prednost u odnosu na Zionist Union. Netanyahu ima velike šanse da formira desno koaliciono krilo vlade.

Ovo mu je četvrti mandat te je postao osoba koja se najduže zadržala na funkciji premijera. Likud je osvojio 29 od 120 mjesta u parlamentu, a Zionist Union je osvojio 24 mjesta.

Lider Likuda Netanyahu kazao je kako je već razgovarao s partijama desnice o formiranju nove vlade bez odgađanja. Rezultate je opisao kao "veliku pobjedu" svoje stranke iako su ankete uoči izbora pokazivale da će izbore osvojiti upravo Zionist Union.

Iako je većina političkih analitičara širom svijeta predviđala da će Netanyahu izgubiti ove izbore, a ankete davale veliku prednost cionistima, preko noći je došlo do preokreta i Likud je iz ovih izbora izašao kao uvjerljivi pobjednik. Na izbore u Izraelu je izašlo 72 posto biračkog tijela, što je mnogo veći procenat u odnosu na prethodne izbore 2013. godine.

Netanyahu je poručio kako neće dozvoliti kreiranje palestinske države, za razliku od Zionist Uniona, stranke koja je izrazila podršku rješenju od dvije države, i obećao da će popraviti odnose između Palestinaca i međunarodne zajednice.