Vijeće čuvara
0

Nema poništavanje izbora u Iranu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iransko vrhovno izborno tijelo, Vijeće čuvara, ustanovilo je da "nema nikakvih većih prevara" na spornim predsjedničkim izborima od 12. juna i odbacilo je poništavanje izbora, navela je iranska državna TV u utorak riječi portparola Vijeća.

Pristalice opozicije, koje se žale na rasprostranjene prevare, zahtijevaju nove izbore i izvodile su skoro svakodnevne proteste kojima osporavaju uvjerljivu pobjedu tvrdolinijaškog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada.

S objavom u utorak, izgleda da iranski režim zatvara vrata kompropmisu. Iranski vrhovni vođa već je proglasio Ahmadinejada pobjednikom i naredio je demonstrantima da napuste ulice. U ponedjeljak je zloglasna Revolucionarna garda zaprijetila nasiljem ako se protesti nastave.

Takve prijetnje i pogibija najmanje 17 ljudi od početka protesta izazvali su rastuće brige u međunarodnoj zajednici oko sudbine pristalica opozicije. U New Yorku je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon zatražio "trenutni prekid hpšenja, prijetnji i upotrebe sile", saopćila je u ponedjeljak glasnogovornmica Michele Montas u sjedištu UN-a, javio je AP.

Objava vijeća čuvara uslijedila je dan nakon što je saopćilo - u rijetkoj objavi da je bilo nepravilnosti tokom glasanja u 50 oblasti, uključujući lokalna prebrojavanja glasova koja nadmašuju broj glasača.

Vijeće je, ipak, saopćilo da razlike nisu dovoljno rasprostranjene da bi uticale na rezultate. Vijeće je pristalo prošle sedmice da istraži opozicijske žalbe na probleme prilikom glasanja.

"Vijeće nije ustanovilo nikakve veće prevare ili kršenja izbornog procesa", navela je državna Press TV na engleskom jeziku riječi portparola Vijeća Abbasa Ali Kadkhodaeija.

"Stoga, nema nikakve mogućnosti da se izbori ponište", kazao je on, prenosi AP.