Svijet
0

Nelson Mandela dobio nagradu "Ambasador savjesti"

FENA
Bivši predsjednik Južnoafričke Republike i čuveni borac protiv aparthejda Nelson Mandela primio je danas na svečanoj ceremoniji u Johanesburgu nagradu "Ambasador savjesti" koju jednom godišnje dodjeljuje organizacija Amnesty International za doprinos zaštiti i unaprjeđenju ljudskih prava.

Mandela (88) je dobio uramljeni dokument u kojem se ističe njegova "vizija kao vođe, vjera u moć običnog naroda da donese velike promjene, kao i njegova životna borba za slobodu, pravdu i ljudska prava u Južnoj Africi, ali i cijelom svijetu".

Priznanje je bivšem južnoafričkom predsjedniku uručila njegova zemljakinja, književnica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost Nadin Gordimer, koja je Mandelu nazvala "revolucionarom" koji pripada "čitavom svijetu".

"Mandela je bio i jeste revolucionar u najboljem smislu te riječi", kazala je Gordimer na ceremoniji održanoj u sjedištu fondacije "Nelson Mandela" u Johanesburgu.

Mandela je četvrti dobitnik ove počasne nagrade, a prije njega su dobitnici bili muzičar Bono Vox i njegova grupa U2, bivši češki lider Vaclav Havel, kao i bivša predsjednica Irske Mary Robinson, podsjetile su agencije.

Primajući nagradu, Mandela (88), koji je postao predsjednik Južnoafričke Republike 1994. godine na prvim demokratskim izborima te zemlje, iskoristio je priliku da ponovo istakne značaj borbe protiv side, njegovu glavnu preokupaciju otkada se povukao iz političkog života 1999. godine.

Južna Afrika je jedna od najugroženijih zemalja ovom pandemijom sa 5,5 miliona osoba zaraženih virusom HIV.