Poput poruke
67

Nekoliko sati prije izbora turske snage "neutralisale" pet pripadnika PKK/YPG na sjeveru Sirije

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turske snage sigurnosti "neutralizirale" su pet pripadnika kurdske militantne organizacije PKK/YPG na sjeveru Sirije, saopćilo je tursko Ministarstvo odbrane.

Akcija je sprovedena u sklopu operacije "Izvor mira", navodi se u saopćenju ministarstva. Turske vlasti koriste izraz "neutralizirati" kako bi implicirale da su se neprijatelji predali ili da su ubijeni ili zarobljeni.

Pripadnici PKK/YPG skrivaju se u sjevernoj Siriji, blizu turske granice, gdje prema turskim izvorima, planiraju i izvode napade na lokalno stanovništvo i obližnja naselja u Turskoj.

Od 2016. Ankara je pokrenula tri protuterorističke operacije izvan svojih granice u sjevernoj Siriji kako bi spriječila formiranje koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika: Štit Eufrata (2016.), Maslinova grančica (2018.) i Mir Proljeće (2019).

Prema podacima iz Turske, PKK, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turske, SAD-a i EU, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi.

YPG je njegov sirijski ogranak, no za razliku od PKK nije u svijetu označen kao teroristička organizacija izuzev u Turskoj i Kataru.

Operacija protiv pripadnika YPG je provedena nekoliko sati prije početka izbora u Turskoj, gdje će građani ove zemlje odlučiti da li će dati podršku dugogodišnjem lideru Recep Tayyip Erdoganu ili će birati za promjene.