Četvorica optuženih
6

Nekadašnji čelnici banke Barclays optuženi za prevaru, među njima i bivši muž Sanele Jenkins

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Roger Jenkins, bivši muž poznate Bosanke Sanele Jenkins, optužen je za prevaru i finansijsku pronevjeru globalne banke Barclays tokom finansijske krize 2008. godine.

Šef investicionog bankarstva i upravljanja investicijama na Bliskom istoku za Barclays Roger Jenkins, zajedno s još trojicom nekadašnjih čelnika, pod istragom je nadležnih organa, piše The Financial Times.

Kancelarija za poreske pronevjere (SFO) je Richarda Boatha, Toma Kalarisa, Rogera Jenkinsa i Johna Varleyja optužila za nezakonite radnje tokom velike finansijske krize 2008. godine.

Optuženi, kao i drugi predstavnici banke, trebali bi se pojaviti na sudu 3. jula. Jenkins i Boath su rekli da će osporiti optužbe, od Varleyja i Kalarisa nije bilo komentara. Jenkinsa se također tereti za pružanje nezakonite finansijske pomoći suprotno Zakonu o privrednim društvima iz 1985. godine.

Riječ je o blizu 12 milijardi funti koje su u 2008. godini, kada je Barclays izbjegao finansijsku pomoć vlade Britanije, upumpane iz Katara. S bankarskim sistemom u krizi, Barclays banka je tražila pomoć izvana kako bi opstala. Navodi se da je banka ilegalno platila novac Kataru u zamjenu za investiranje, prenosi Standard.co.uk.

U tekstu se navodi da je Rogera Jenkinsa upravo njegova bivša supruga Sanela Jenkins povezala s katarskim moćnicima, što je dovelo do ogromnih katarskih investicija u Barclays.

Ukoliko se dokaže da su krivi, optuženima prijeti zatvorska kazna, mada je vrlo vjerovatno da će ovaj slučaj potrajati godinama, pišu britanski mediji.