Planirao napade
27

Nedžad Balkan na optuženičkoj klupi u Austriji: Smatraju ga opasnim teroristom

A. D.
Nedžad Balkan koji je porijeklom iz Tutina (Srbija) zajedno sa još 14 osoba trebao bi se u narednim danima naći u Okružnom sudu u austrijskom Grazu. Optuženi su za terorističke aktivnosti odnosno planiranje niza terorističkih napada na tlu ove države.

Nedžad Balkan, cijeni tamnošnje tužilaštvo, izuzetno je opasan pripadnik selefijskog pokreta koji je trenutno nastanjen u Beču i koji, kako kaže, širi mržnju među vjernicima u džamijama.

Zajedno s njim su u akciji specijalne policije u januaru 2017. godine, u kojoj je učestvovalo skoro 800 policajaca, uhapšeni i afganistanac Farhad Q., zatim Fuat I. te Nihad J., osobe koje se smatraju pripadnicima ćelije koju je predvodio Balkan.

On je rođen kao Nedžad Kučević, a u Austriji je prisvojio i ime Ebu Muhamed. Njegovo sjedište je u džamiji Sahab u sedmom bečkom okrugu. Kako piše diepresse.com, svi optuženi su trenutno na slobodi i čekaju skoriji poziv na suđenje.

Navodi se da su Nedžad Balkan i ostali tokom proteklih godinama konstantno vrbovali vjernike u okviru udruženja Jabhat al Nusra kako bi se na strani terorista IDIL-a borili u Iraku i Siriji.

Ranije se spominjalo i da je Balkan regrutovao i Mevlida Jašarevića, koji je 2013. pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog napada na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.