Svijet
0

NATO pomaže u traženju Gadafija

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
NATO pomaže u traženju pukovnika Gadafija s "obavještenjima i opremom za izviđanje", izjavio je u četvrtak britanski ministar odbrane Liam Fox za privatni kanal Sky News.

"Mogu da potvrdim da NATO dostavlja obavještenja i opremu za izviđanje Nacionalnom sigurnosnom vijeću, kako bi pomogao da se lokalizira pukovnik Gadafi i preostali pripadnici režima", izjavio je Liam Fox.

Ministarstvo odbrane je objasnilo da se radi o vojnoj opremi kao što su "avioni i zračna oprema". Na pitanje da li "obavještenja i oprema" uključuje i specijalne snage kao što su britanski komandosi SAS-a (specijalnh zračnih službi), glasnogovornik ministarstva je odgovorio: "Za sada ne možemo komentirati ništa o specijalnim snagama".

Prema pisanju Daily Telegrapha, pripadnici SAS-a su raspoređeni na terenu u Libiji.

Dnevni list je objavio da su "prvi put izvori u ministarstvu odbrane potvrdili da su specijalne snage SAS-a raspoređene u Libiji već nekoliko sedmica i da su odigrale ključnu ulogu u koordiniranju borbe u Libiji".

Ove specijalne snage, kamuflirane u lokalnu civilnu odjeću, koje nose isto oružje kao snage libijske opozicije, dobile su instrukciju da se koncentriraju na traženje pukovnika Gadafija, objavio je dnevni list.

Pobunjenici su ponudili nagradu od 1,7 miliona dolara za glavu libijskog "vođe", mrtvog ili živog.