Svijet
0

NATO bi mogao preko Rusije do Afganistana

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ruski ambasador pri NATO-u Dmitrij Rogozin izjavio je u četvrtak da bi Rusija mogla pomoći Sjevernoatlantskom savezu da snabdijeva svoje snage u Afganistanu ako dođe do obnavljanja međusobnih kontakata zamrznutih zbog prošlogodišnjeg rata u Gruziji.

Ovom je Rogozinovom izjavom Moskva prvi put eksplicitno dovela u vezu odmrzavanje veza NATO-a s Rusijom i omogućavanja Amerikancima da preko teritorije Rusije i susjednih zemalja snabdijevaju svoju vojsku u Afganistanu, javio je Reuters.

Ambasadori 26 zemalja članica NATO-a i predstavnici Rusije sastat će se sljedećeg ponedjeljka u okviru Vijeća NATO – Rusija, prvi put nakon što je NATO suspendirao susrete u znak protesta zbog, kako je okarakterizirao, "pretjerane upotrebe sile" Rusije u ratu sa Gruzijom oko Južne Osetije.

"Ako naši zajednički poslovi u Vijeću krenu kako treba i ako se nakon neformalne sjednice dogovorimo da obnovimo aktivnosti tog tijela, ne isključujem mogućnost da transport preko ruske teritorije dostigne puni kapacitet", izjavio je Rogozin, a prenijela agencija Interfax.

NATO pokušava naći sigurne puteve kojima bi se američkoj vojsci stacioniranoj u Afganistanu dopremale ono što im je potrebno, jer su u posljednje vrijeme učestali napadi talibana na sadašnje puteve za opskrbu koji vode preko Pakistana.

Rogozin je rekao da Rusija nema dogovor s NATO-om koji bi dozvoljavao transport vojne opreme preko ruske teritorije, ali da postoje dogovori o prijevozu drugih vrsta robe, koji još nisu u potpunosti primijenjeni.

Zapovjednik američkih snaga na Bliskom istoku i u Centralnoj Aziji general David Petraeus tokom proteklih nekoliko dana posjetio je četiri bivše sovjetske republike i afganistanske susjede pokušavajući pronaći alternativne rute za opskrbu američkih vojnika u Afganistanu.