SAD
0

Nastavlja se pritisak na direktne pregovore Izraela i Palestinaca

FENA
Philip J. Crowley
Philip J. Crowley
Američki zvaničnici saopćili su u nedjelju navečer u Washingtonu da će nastaviti pritisak kako bi bio osiguran produžetak direktnih pregovora između Izraela i Palestinaca, uprkos odluci vlasti u Jerusalemu da istekne moratorij na izgradnju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Portparol State Departmenta Philip J. Crowley u kratkom saopćenju koje prenosi Reuters, navodi da je američka državna tajnica Hillary Clinton dva puta u nedjelju razgovarala s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Premijer Netanyahu nije produžio ograničeni desetomjesečni moratorij na izgradnju jevrejskih naselja, uprkos pritisku SAD-a, ali je apelovao na jevrejske naseljenike da pokažu suzdržanost.

To se smatra pokušajem da Netanyahua da uvjeri predstavnike Palestinaca da ne prekidaju mirovne pregovore obnovljene 2. septembra u Washingtonu.

Predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas više puta je zaprijetio da će ustati od pregovaračkog stola ukoliko moratorij ne bude produžen.

Abbas je u međuvremenu nagovijestio da će se najprije konsultovati u Arapskoj ligi i palestinskim institucijama šta da učini.

Moratorijum je istekao u ponoć, a jevrejski naseljenici su odbrojavajući sate do isteka već položili kamen temeljac za jedno obdanište i najavili izgradnju 2.000 novih domova ove sedmice.