Rat optužbama
865

Nastavak napetosti između Grčke i Turske: Aja Sofija izazvala žestoki verbalni sukob

L. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon punih 86 godina, vjernici islamske vjeroispovjesti jučer su klanjali prvi džuma namaz u Aja Sofiji, što je izazvalo pravu lavinu optužbi između predstavnika turskih i grčkih državnika.
Prenamjena Aja Sofije produbila je ionako napete odnose dviju zemalja, te su u znak protesta na grčkim crkvama, u vrijeme održavanja molitve, zvonila zvona. U isto vrijeme turski predsjednik Erdogan prisustvovao je klanjanju džuma namaza, piše Reuters.

"Grčka je još jednom iskazala neprijateljski stav prema muslimanima u Turskoj", istakao je glasnogovornik ministra vanjskih poslova Turske, Hami Aksoy, dodavši da ovo ministarstvo najoštrije osuđuje neprijateljske izjave vlade i članova grčkog parlamenta, kao i paljenje turske zastave u Solunu.

Uslijedili su i komentari iz Grčke. Predstavnici grčkog ministarstva vanjskih poslova istakli su da je međunarodna zajednica zaprepaštena religijskim i nacionalističkim "lutanjem" današnje Turske, odnosno prenamjenom, za Grke, svete bogomolje pravoslavne vjere.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis kazao je da je Turska "kreator problema", a prenamjenu Aja Sofije je nazvao "civilizacijskom uvredom 21. stoljeća".

Podsjetimo, jučer je preko 350.000 ljudi, iz svih dijelova Turske, prisustvovalo prvoj džumi nakon skoro devet decenija.

Istovremeno, širom Grčke jučer su se oglasila crkvena zvona u vrijeme kada su u Aja Sofiji održana prva molitva nakon gotovo devet decenija.

Grčka i Turska su u sporu oko niza pitanja od vazdušnog prostora do pomorskih zona i Kipra.