Sve žešći sukobi
34

Nakon smrtonosnog napada Turska izvela napade na 29 lokacija PKK u Iraku

F. H.
Screenshot
Screenshot
Tursko ministarstvo odbrane saopćilo je da je tokom noći izvelo zračne napade na "terorističke ciljeve" u Iraku i Siriji nakon što je devet turskih vojnika ubijeno u vojnoj bazi u Iraku.
Kaže se da su napadi bili usmjereni na 29 lokacija uključujući "špilje, bunkere, skloništa i naftna postrojenja" koje pripadaju Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK) i miliciji Jedinica narodne zaštite (YPG) koje Turska smatra terorističkim skupinama.
Turska ima dugotrajnu kampanju protiv PKK, skupine koju veliki dio Zapada, uključujući Veliku Britnaiju i SAD, također smatra terorističkom organizacijom.

PKK je izveo napad na tursku bazu na sjeveru Iraka u kojem je poginulo pet vojnika, a zatim su od posljedica ranjavanja umrla još trojica vojnika.

Turska je pokrenula operaciju Claw-Lock u aprilu 2022. kako bi ciljala na skrovišta terorističke skupine PKK u regijama Metina, Zap i Avasin-Basyan u sjevernom Iraku, blizu turske granice.

Dvije operacije su joj prethodile, "Claw-Tiger" i "Claw-Eagle", pokrenute 2020. kako bi se iskorijenili teroristi koji se skrivaju u sjevernom dijelu Iraka i planiraju prekogranične napade u Turskoj.

Turska vojska ima za cilj presjeći opskrbu i operativno područje za grupu, čije se vodstvo skriva u planinama Qandil u sjevernom Iraku. Turski zračni napadi često su pogađali područje Qandila u posljednjim desetljećima, ali su kopnene operacije bile rijetke zbog neposrednih sigurnosnih rizika.