Svijet
96

Nakon niza seksualnih napada: Merkel najavila protjerivanje pojedinih azilanata

Anadolija
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Stranka njemačke kancelarke Angele Merkel, CDU, u subotu je predložila uvođenje strožijih zakona kojima bi se regulisao status azilanata nakon niza seksualnih napada koji su se dogodili u Njemačkoj tokom novogodišnje noći.

Merkel kaže da će predložiti da Njemačka može deportovati "serijske prestupnike" osuđene za manje zločine. Naglasila je kako je prethodno potrebno da o prijedlogu CDU razgovara sa koalicionim partnerom u vlasti, a potom da ga upute na usvajanje njemačkom parlamentu.

"Ovo je u interesu građana Njemačke, ali i u interesu većine izbjeglica koje su ovdje. Ako se ljudi ponašaju mimo zakona naravno da moraju snositi posljedice", kazale Merkel članovima rukovodstva stranke na sastanku u Mainzu.

Izvještaji koji su dolazili iz Kolna govorili su o velikom broju napada na žene tokom novogodišnje noći od grupa stranaca. Policija je privela 31 osobu koje su privremeno zatvorene i ispitivane, a među njima je bilo 18 azilanata.

Šef policije u Kolnu smijenjen je u petak zbog slabe reakcije snaga sigurnosti tokom incidenta, ali i sporog objavljivanja informacija.

Prijedlog zakona koji je usvojilo rukovodstvo CDU-a bi ojačao sposobnost policije da provjerava lične dokumente, kao i pravo da stranom državljaninu onemogući dobijanje azila ukoliko je bio osuđivan.