Ipak, evakuišu se
27

Nakon niza jakih zemljotresa, Filipinjani jutrošnji potres magnitude 6,9 dočekali smireno

S. Š.
Izvor: X
Izvor: X
Zemljotres jačine 6,9 ​​stepeni Richterove skale pogodio je obalu južnih Filipina rano u ponedeljak, saopćio je Geološki zavod Sjedinjenih Američkih Država, što je posljednji u nizu snažnih potresa koji su svi koncentrisani u istom području.

Ovaj zemljotres uslijedio je nakon potresa magnitude 6,6 u nedjelju i potresa magnitude 7,6 u subotu u istom regionu, koji je nakratko pokrenuo uzbunu za cunami.

Najmanje dvije osobe su poginule, a nekoliko je povrijeđeno nakon subotnjeg potresa, saopćile su vlasti. Nakon toga uslijedila je serija naknadnih potresa jačine preko 6,0 do nedjelje, prema USGS-u.

"Potres je bio kratak, trajao je oko šest sekundi, ali potres je bio prilično jak", rekao je Allan Luna, službenik za katastrofe u općini Cagwait, oko 35 kilometara od epicentra potresa.

"Prije neki dan ljudi su se uspaničili. Ali jutros, pošto su već doživjeli sličan potres, mirno su izašli iz svojih kuća i ostali na otvorenom oko sat vremena."; dodao je Luna.

Podsjetit ćemo, subotnji potres izazvao je upozorenja o cunamiju širom pacifičkog regiona i poslao stanovnike duž istočne obale Mindanaoa da bježe iz zgrada, evakuišući bolnicu i traže viši teren.