Svijet
0

Najveći priliv imigranata u historiji Britanije

FENA
Britanska vlada objavila je u utorak da je iz deset zemalja koje su postale članice Evropske unije prije dvije godine došlo čak 600 hiljada ljudi.

Dnevnik Daily Telegraph je, pod naslovom "Najveći priliv imigranata u historiji Britanije", jedini list koji danas u negativnom kontekstu piše o jučerašnjoj objavi britanske vlade.

Glavni argument Daily Telegrapha je da je prvobitna procjena vlade prije dvije godine bila da će u zemlju doći tek 15 hiljada državljana novih članica Unije i da zbog toga nije uložila dovoljno novca u školstvo, zdravstvo i penzijski sistem.

Taj teret sada nose lokalne vlasti i porezni obveznici, piše list, koji zaključuje da bi vlada morala izvući lekciju iz ovog "fijaska" i ne napraviti istu grešku kada Rumunija i Bugarska uđu Uniju možda već 1. januara 2007. godine.

Ostali listovi mahom ističu pozitivan doprinos, najvećim dijelom, mlađih došljaka, od kojih se, prema objavljenim podacima, tek nekoliko stotina oslanja na socijalnu pomoć.

Independent je posvetio čitavo izdanje pozitivnom doprinosu imigranata kako na ekonomskom tako i na socijalnom i kulturnom planu.

"Došljake treba da pozdravimo, a ne da ih se plašimo", smatra list.

"Najprije zato jer je njihov dolazak dokaz imidža Britanije u svijetu da je obećana zemlja, a zatim i zbog toga što bi bez njih čitavi sektori privrede bili u krizi zbog nedostatka radne snage".

"Sada je na nama da od Britanije napravimo mjesto u kojem ovi mladi i sposobni Istočnoevropljani žele i da ostanu", piše Indipendent.