Svijet
3

Najveće tramvajske nesreće u Evropi i svijetu

Piše: J. H.
Sudar u Zagrebu u januaru 2013.
Tramvajske nesreće, odnosno sudari tramvaja, nisu česta pojava u evropskim gradovima. Kada se dese, uglavnom završavaju manjom materijalnom štetom ili lakšim povredama nekolicine putnika.

Današnji sudar tramvaja u Sarajevu definitivno će ostati upisan u crnu statistiku kada je riječ o tramvajskim nesrećama. Blizu pedeset osoba je povrijeđeno, od toga su četiri sa teškim tjelesnim povredama.

Slična nesreća desila se u maju prošle godine u Bukureštu, kada su u sudaru četiri tramvaja povrijeđene 52 osobe, od kojih tri teže. Sudar se desio nakon što se jedan tramvaj nije zaustavio i udario je u vozila koja su stajala, nakon čega su dva tramvaja iskočila iz šina.

Početkom ove godine, u Zagrebu je došlo do direktnog sudara dva tramvaja, nakon čega je u KBC Zagreb primljeno najmanje 19 povrijeđenih osoba. Među njima je bio i vozač tramvaja koji je u bolnicu doveden bez svijesti. Nekoliko mjeseci ranije, u glavnom gradu Hrvatske također je došlo do sudara tramvaja. Na sreću, ovaj put nije bilo povrijeđenih.

Manji sudar tramvaja desio se u Sarajevu krajem novembra 2007. godine nakon što je u tramvaj sa konjskom zapregom udario drugi tramvaj.

Sredinom oktobra 2008. godine, u njemačkom gradu Karlsruheu došlo je do teškog sudara tramvaja, u kojem je bilo 15 povrijeđenih osoba, među kojima i oba vozača. Uzrok je bio skretnica zbog koje je jedan tramvaj skrenuo lijevo.

U sudaru dva tramvaja sredinom jula ove godine u švedskom Gothenburgu povrijeđeno je osam osoba. U Melburnu u Australiji 2010. godine u direktnom sudaru dva tramvaja teže su povrijeđene dvije osobe.

U aprilu ove godine u Briselu je također došlo do sudara dva tramvaja u kojem je povrijeđeno devet osoba.

U češkoj Ostravi su 2008. godine u teškom sudaru tramvaja poginule tri osobe, a više od 50 ih je povrijeđeno. Ovo je ujedno bila i najveća tramvajska nesreća u historiji Češke.

U martu 2009. godine u Rotterdamu je u sudaru dva tramvaja povrijeđeno 39 osoba, od toga deset teže. Još jedan sudar dva tramvaja desio se u Holandiji tri godine kasnije, u septembru 2012. u Hagu je tom prilikom povrijeđeno više od 40 osoba.