Novi bilan žrtava
0

Najmanje 41 osoba poginula u autobuskoj nesreći u Ekvadoru

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Porodice u Ekvadoru u subotu su oplakivale žrtve autobuske nesreće na Božićno jutro u kojoj je poginula najmanje 41 osoba, među kojima i sedmero djece, kada je autobus sletio u strmi klanac.

Spasilački zvaničnici saopćili su da je oko 30 putnika preživjelo, ali da su svi oni povrijeđeni, od kojih neki teško.

"Desila se teška nesreća u kojoj je poginula 41 osoba", izjavio je novinarima direktor Nacionalnog vijeća za saobraćaj (CNT), Ricardo Anton.

Ranije je javljeno da je poginulo 35 osoba.

Fernando Gandarillas, portoparol ekvadorskog Crvenog krsta, izjavio je za AFP da je autobus pao u klisuru dok je pokušavao savladati okuku.

"Autobus je putovao u petak iz prijestonice Quitta do istočnih gradova Choine i San Isidoro, putem dužim od 250 kilometara", kazao je on.

Policijski načelnik iz obližnjeg mjesta El Carmen, Diego Iniguez, izjavio je novinarima da je autobus imao veći brojh putnika od dozvoljenog i izgleda da je imao mehaničkih problema prije nego što je vozač izgubio kontrolu nad vozilom.

Jedan preživjeli izjavio je tv-stanici Ecusavia da je neposredno prije nesreće jedna žena u prednjem dijelu autobusa počela vikati da vozač ne može kontrolisati kočnice.

Kazao je kako izgleda da je vozač pokušao održati kontrolu nad vozilom, ali nije uspio u tome i autobus se počeo kotrljati nekih 200 metara prije nego što je udario u drvo i pao u klanac.