General James Conway
0

"Najava povlačenja američke vojske jača talibane"

FENA
James Conway (Foto: AFP)
James Conway (Foto: AFP)
Jedan od najviših zapovjednika američkih vojnih snaga u Afganistanu, glavni zapovjednik marinaca general James Conway, doveo je u pitanje plan predsjednika Baracka Obame o početku povlačenja vojnika iz te zemlje u julu 2011. godine.

Na konferenciji za novinare u Pentagonu Conway je u utorak izjavio kako ti planovi ohrabruju talibane i da je saznanje o skorom povlačenju ojačalo njihov moral. On je naveo da je vidio presretnutu komunikaciju talibana koja sugerira da su pobunjenici trenutno usredotočeni na to da izdrže do najavljenog povlačenja.

Američki general je međutim također rekao da će poslije tog datuma moral pobunjenika vjerojatno opasti, nakon što ustanove da ih američke snage i dalje pobjeđuju. Prema njegovim riječima, talibani su već sada umorni od borbe.

"Naš neprijatelj također je umoran. Trpi udarce u većoj mjeri od nas i pita se 'je li sve ovo vrijedno truda'", rekao je Conway.

Američki marinci će na jugu Afganistana ostati vjerojatno ostati još nekoliko godina, rekao je. Bit će potrebne godine prije nego što afganistanske snage budu sposobne da preuzmu kontrolu u Afganistanu, ocijenio je američki general.

Dopisnik BBC-a iz Washingtona kaže da se Bijeloj kući vjerojatno neće svidjeti način na koji se general tako javno usprotivio predsjedniku.

Ta otvorenost prema predsjednikovoj strategiji može se pripisati i činjenici da Conway uskoro odlazi u mirovinu, prenosi dopisnik BBC-a navodeći kako su dužnosnici Bijele kuće privatno nastojali ublažiti značaj njegovih komentara, uz ocjenu da "nisu iznenađenje".

No opaske američkog generala također sugeriraju da se između američkog političkoga i vojnog vrha rasplamsava debata oko toga koliko brzo odgovornost za sigurnost može prebaciti na afganistanske snage.

General Conway nije prvi visoki američki vojni dužnosnik koji je doveo pod znak pitanja plan o početku povlačenja u julu naredne godine. Glavni zapovjednik američkih snaga u Afganistanu general David Petraeus nedavno je izjavio da zadržava pravo da upozori protiv povlačenja ako zaključi da sigurnost u zemlji nije dovoljno napredovala.

Predsjednik Obama oduvijek je govorio da će u julu 2011. godine u Afganistanu započeti tranzicijski proces, a ne naglo povlačenje vojnika.