Svijet
922

Nacrt Rezolucije o Srebrenici nije usvojen u Vijeću sigurnosti UN-a

Piše: Am. Dž.
Vijeće sigurnosti UN-a (Foto: EPA)
Vijeće sigurnosti UN-a (Foto: EPA)
Nacrt Rezolucije o Srebrenici koju je podnijela Velika Britanija nije usvojen u Vijeću sigurnosti UN-a.

Velika Britanija i SAD su sinoć Ruskoj Federaciji uputile novu, sedmu verziju Rezolucije o Srebrenici, a sjednica Vijeća sigurnosti je nastavljena danas.

Deset glasova ''za'', jedan glas ''protiv'' i četiri suzdržana glasa su konačni ishod glasanja. Protiv je glasala Rusija zbog čega Rezolucija nije mogla biti usvojena.

"Ruski veto slama srca žrtava genocida", rekla je nakon glasanja američka ambasadorica pri Vijeću sigurnosti UN-a, Samantha Power.

Uslijedilo je obraćanje francuskog ambasadora koji je istakao da do pomirenja može doći samo ako se prizna genocid u Srebrenici.

Potom su se prisutnima obratili predstavnici Venecuele i Angole koji su rekli da nacrt Rezolucije o Srebrenici nije bio dovoljno izbalansiran.

Predstavnici Čada glasali su "za" i pozvali su u svom obraćanju Haški tribunal da nastavi svoj rad kako bi oni koji su počinili zločine odgovarali.

Ambasador Jordana pri UN-u je istakla da žali što Rezolucija nije usvojena. Dodala je posljedice zločina u Srebrenici brojni preživjeli osjećaju i danas.

"Oni zaslužuju pravdu", istakla je.

Predstavnik Nigerije je pozvao narode u BiH da prošlost ostave iza sebe i okrenu se budućnosti.

"Vijeće sigurnosti je ponovo iznevjerilo žrtve", istakao je na kraju predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a i predstavnik Novog Zelanda Gerard van Bohemen.