Dan žalosti u Njemačkoj
0

Nacija žali za ubijenima u školskoj pucnjavi

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jutros su širom Njemačke zastave spuštene na pola koplja kao znak žalosti i poštovanja prema ljudima koji su u srijedu ubijeni u njemačkoj školi u gradu Winnendenu, piše BBC.

Stotine ljudi u gradu Winnendenu u jugozapadnoj Njemačkoj danas žali za 15 svojih sugrađana koje je jučer ubio 17-godišnji bivši učenik te škole.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ovu tragediju je nazvala 'neuporedivo teškom', i dodala da cijela nacija danas suosjeća s porodicama ubijenih.

Podsjećanja radi, 17-godišnji Tim Kretschmer je u srijedu oko 9:30 ušao u srednju realnu školu u Winnendenu gdje je hicima iz pištolja marke Beretta ustrijelio desetero učenika i tri učiteljice od kojih je jedna bila pripravnica. Nakon izlaska iz škole Kretschmer je ustrijelio jednog zaposlenika obližnje psihijatrijske klinike te se zatim u otetom automobilu uputio u 40 km udaljeno mjesto Esslingen gdje je u jednom automobilskom salonu ubio još dvojicu slučajnih prolaznika.

Ministar kulture savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg, Helmut Rau izjavio je da Tim Kretschmer dosad "nije upadao u oči" neobičnim ponašanjem, te da dolazi iz ugledne porodice.

Policija pretpostavlja da oružje kojim je počinjen zločin potječe iz bogate kolekcije oružja Kretschmerovog oca koji se bavi streljaštvom. Zasada se ispituje da li je oružje bilo osigurano kako to nalažu propisi o posjedovanju vatrenog oružja.