100 udruženja u borbi protiv gladi
36

Na svijetu ima dovoljno hrane, a 870 miliona ljudi gladuje

Klix.ba
Predsjednik SAD-a Barack Obama, premijer Velike Britanije David Cameron i drugi lideri osam najmoćnijih zemalja svijeta sastat će se 17. juna u Sjevernoj Irskoj, koja je domaćin samita G8.

U isto vrijeme izvan Lough Erne Golf Resorta u Enniskillenu u kojem će biti lideri, više od 100 dobrotvornih udruženja će vršiti pritisak na njih da se pozabave problemom gladi u svijetu.

"Glad nije neizlječiva bolest ili tragedija koja se ne može izbjeći. Možemo učniti da nijedno dijete ne ode u krevet gladno. Možemo zaustaviti gladovanje majki kako bi nahranile svoju djecu. Mi možemo spasiti živote", rekao je nadbiskup Desmond Tutu.

Slogan kampanje "Dovoljno hrane za sve", koji su osmislili nadbiskup i Bill Gates, bit će prezentiran danas u centru Londona uz ogromnu projekciju na zidovima Somerset kuće.

Dio 12-minutnog spektakla bit će i hiljade Twitter postova koji će se emitovati uživo. Multimilioner Gates poručuje da svijet mora djelovati odmah kako bi pobijedio glad.

"Trebamo više koncetriranih napora svih vlada, civilnih društava i filantropa kako bi ovaj problem sasjekli u korijenu i skupa izgradili svijet u kojem ni jedno dijete neće otići u krevet gladno", rekao je Gates.

"Ako imamo dovoljno hrane da nahranimo sve zašto je 870 miliona osoba gladno?", upitao je britanski glumac David Harewood te dodao: "Moramo naučiti dijeliti ono što imamo. Nijedna rasa ili nacija nema veće pravo na život od druge".

U kampanju "Dovoljno hrane za sve" uključeni su Unicef, Save the Children, Oxfam, Cafod, Action Aid i Chrisitan Aid, koji pomažu gladnim ljudima širom svijeta od 2005. godine.

Danas se svijet suočava s najvišim cijenama hrane. Desetero djece mlađe od pet godina umre svakog sata od pothranjenosti.

Učesnici kampanje kažu da bi vršenje pritiska na multinacionalne kompanije da plate poreze moglo sačuvati živote 230 pothranjene djece mlađe od pet godina svaki dan.