Nedostajalo ih 30
0

Na potonulom tajlandskom ratnom brodu nije bilo dovoljno prsluka za spašavanje

D. B.
Zvaničnici tajlandske mornarice su saopćili da na potonulom ratnom brodu nije bilo dovoljno prsluka za spašavanje.

Brod je potonuo u ponedjelja u Tajlandskom zaljevu tokom loših vremenskih uvjeta, dosad je pronađeno šest tijela mornara, dok se za 23 osobe još uvijek traga.

Riječ je o korveti HTMS Sukhothai, čiji je komandant Cherngchai Chomcherngpat kazao da su spašena 23 mornara. Dodao je da je na brodu u trenutku dok je tonuo bilo 105 ljudi, 30 više nego je uobičajeno, tako da nedostajalo prsluka za spašavanje.

Kako je rekao komandant, dodatno osoblje je bilo na brodu jer je učestvovao u odavanju počasti osnivaču tajlandske mornarice, no i u tim slučajevima se brod oprema dodatnim prslucima za spašavanje. Prema njegovim riječima, posada je znala da nedostaje prsluka za dodatnih 30 oficira i pokušavala je koristiti različita sredstva da spasi njihove živote.

Neki bez prsluka za spašavanje su pokušali napustiti brod u gumenim čamcima od kojih su neki bili na brodu, dok su druge izbacili helikopteri i brodovi koji su pritekli u pomoć.

Od 30 osoba bez prsluka spašeno je 18, dok se ostali smatraju nestalim.

"Prsluk ne utječe na šanse za preživljavanje", dodao je komandant, koji je naveo da je brod potonuo nakon što je morska voda ušla u njegovu unutrašnjost i oštetila električne sisteme te motore. Vodu je bilo nemoguće ispumpavati.

Valovi su bili visoki tri do četiri metra, a temperatura vode je iznosila 29 stepeni.

Komandant je odbacio navode da brod star 40 godina nije bio u stanju da plovi jer je unapređivan nekoliko puta u proteklim godinama.