Svijet
22

Na pomolu rješenje misterija: Objavljeni podaci o komunikaciji nestalog aviona

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Objavljeni su komunikacijski podaci između satelita i nestalog malezijskog aviona na letu MH370.

Već sedmicama satelitska kompanija Inmarsat je tvrdila malezijskim vlastima kako nema ovlasti objaviti podatke o nestalom avionu na letu MH370. Prošle sedmice to se promijenilo i obje su strane najavile kako ciljaju te informacije pustiti u javnost.

U utorak je u tom smislu objavljen dokument na 47 stranica. Jeff Wise, stručnjak za vazduhoplovstvo, rekao je za CNN kako će se "kutija otvoriti", nakon što se javno objave satelitski podaci. "Možda će to proizvesti još teorija, ali će vjerovatno i poništiti velik dio teorija", istaknuo je.

Wise je dodao kako će, bez obzira na sve, objava vjerovatno omogućiti bolje razumijevanje nestanka Boeinga 777.

Prošle je sedmice zamjenik direktora satelitskih operacija Inmarsata izrazio uvjerenje kako su stručnjaci podatke sa satelita tačno interpretirali. Dodao je kako su izračune unutar kompanije testirale i druge osobe, no nije naveo koje.

Stručnjaci su došli do zaključka kako je nestali avion završio u južnom dijelu Indijskog okeana, oslanjajući se i slažući tri vrste podataka - komunikaciju zemaljskih stanica s avionom, vremenske intervale i mjerenja frekvencija.

Ranije u maju, malezijske vlasti insistirale su na tvrdnji kako nemaju navedene satelitske podatke, no iz Inmarsata su tvrdili kako su im dali te podatke u ranoj fazi istrage.

Podsjećamo, avion s 239 putnika i članova posade nestao je 8. marta na letu iz Kuala Lumpura u Peking.