Svijet
0

Na Korejskom poluotoku nastavljene vježbe, a napetost raste

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjeverna Koreja je objavila u ponedjeljak kako se ne plaši rata i da će oštro uzvratiti na eventualni napad SAD-a i Južne Koreje koje su nastavile četverodnevne pomorske vježbe u Žutom moru, započete u nedjelju, na kojima će koristiti i bojevu municiju.

Veliki manevri, s 10 ratnih brodova i 7.300 vojnika, u kojima sudjeluje i američki nosač aviona na nuklearni pogon USS George Washington, održava se nekoliko dana nakon artiljerijskog napada Sjevernokorejaca na južnokorejski otok Yeonpyeong, na kome su poginule četiri osobe, i što je Korejski poluotok dovelo do ruba rata.

"Pogrešna je procjena SAD-a i Južne Koreje da će nas zaplašiti dolazak nosača aviona na atomski pogon", objavio je vodeći dnevnik Sjeverne Koreje Rodong Sinmun, u komentaru koji prenosi službena novinska agencija te zemlje KCNA.

"Mi ne želimo rat, ali ga se nikada ne plašimo", glavna je poruka toga komentara.

Vježba koju izvode američko-južnokorejske snage je vrlo intenzivna i sadrži niz složenih operacija, od protupodmorničkog djelovanja do ofanzivnih ratnih djelovanja.

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak u ponedjeljak je sjevernokorejski napad na otok Yeonpyeong nazvao zločinom protiv čovječnosti, dodavši da će njegova zemlja odlučno uzvratiti na bilo kakvu novu provokaciju.

"Sjeverna Koreja će platiti cijenu za eventualnu novu provokaciju", poručio je on u prvom televizijskom obraćanju naciji nakon napada na Yeonpyeong.

Reuters prenosi da je japanski premijer Naoto Kan izjavio kako želi sastanak sa Leejem, idućeg mjeseca, kako bi razgovarali i o situaciji na Korejskom poluotoku.

Zapadne agencije navode da Tokio, poput Washingtona, nije spreman prihvatiti prijedlog Kine za održavanje hitnih razgovora šest nacija kako bi se pridonijelo smirivanju napetosti na Korejskom poluotoku.

Uz to se podsjeća da je Peking "pod globalnim pritiskom" da snažnije utječe na Pjongjang, koji je saveznik Kine i veliki ovisnik o njenoj pomoći.