Svijet
0

Musharraf ostavio nasljednicima teško breme

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Konstatirajući da je Pervez Musharraf podnošenjem ostavke učinio i sebi i Pakistanu veliku uslugu, Guardian u utorak piše da nije nimalo jednostavno ocijeniti njegov devetipogodišnji bilans, otkako je došao na vlast poslije vojnog udara.

Pervez Musharraf nije bio vojni diktator u klasičnom smislu pojma, a nije bio ni religiozan. Liberalizirao je medije, trudio se da poboljša status žena, ali njegov najveći uspeh je što je uspio da promijeni stav Pakistana prema Indiji u trenutku kada se vojni establišment protivio tome, piše Guardian.

Ipak, nastavlja list, njegov glavni projekt, izgradnja moderne i prosvijećene države, bio je osuđen na propast, na prvom mjestu zato što se prezrivo odnosio prema demokratskim normama kao što su aktivne političke stranke, ustav i slobodni izbori.

Sada već bivši vojni vođa ostavio je svojim civilnim nasljednicima teško breme: inflacija divlja, siromaštvo raste, talibani se bore s armijom za kontrolu nad plemenskim područjima, a mir s Indijom bi mogao da propadne, upozorava Guardian.