Zimbabve
0

Mugabe na 88. rođendan obećao ostanak na vlasti

SRNA
Robert Mugabe
Robert Mugabe
Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe obećao je danas, na svoj 88. rođendan, da će ostati na vlasti uprkos pozivima unutar svoje stranke da preda ovlaštenja mlađem lideru i osudama iz inostranstva povodom lošeg stanja ljudskih prava i ekonomije.

Mugabe je u intervjuu državnoj televiziji rekao da je zdrav i nije komentarisao medijske izvještaje o tome da je podvrgnut liječenju raka prostate u Singapuru.

"U ovom dobu mogu da nastavim još neko vrijeme, zar ne?", rekao je Mugabe uz smijeh.

On je u prvim godinama vladavine stekao ugled u međunarodnoj zajednici zahvaljujući svom intelektu, te obrazovnom i socijalnom sistemu u relativno bogatom Zimbabveu. U međuvremenu je izgubio naklonost zapada zbog kolapsa privrede i masovnih kršenja ljudskih prava.

Mugabe, jedan od afričkih lidera sa najdužim stažom na čelu države, rekao je da će njegova stranka ZANU-PF izabrati njegovog nasljednika u pravom trenutku, ali nije izrazio namjeru da se u skorije vrijeme povuče sa vlasti.

"Članovi naše stranke sigurno će izabrati nekog nakon što objavim da se povlačim, ali taj trenutak još nije došao", rekao je Mugabe u intervjuu.

Na pitanje da li njegova stranka ima da ponudi još nešto poslije više od tri decenije na vlasti, Mugabe je rekao da se partija ZANU-PF i dalje zalaže za odbranu političke nezavisnosti zemlje i ekonomski napredak crnačkog stanovništva.
Kritičari navode da je vladajuća stranka doprinijela propasti jedne od potencijalno najnaprednijih afričkih ekonomija, jer je oduzimala zemljište od bijelaca i dijelila ga crnačkom stanovništvu, a takođe je primoravala firme u stranom vlasništvu da prenesu većinski dio akcija na državljane Zimbabvea.

Mugabe u posljednje tri godine dijeli vlast sa dugogodišnjim političkim rivalom Morganom Čvangirajem, poslije nemira nakon spornih izbora 2008. godine.