Svijet
0

Mubaraku pozlilo po dolasku u zatvor

SRNA
Hosni Mubarak (Foto: Arhiv/AFP)
Hosni Mubarak (Foto: Arhiv/AFP)
Svrgnutom egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku /84/ pozilo je poslije prebacivanja u zatvor u Kairu, nakon što mu je sud izrekao kaznu doživotnog zatvora zbog umiješanosti u ubistva oko 850 demonstranata tokom prošlogodišnjih protesta, prenijela je državna televizija.

"Mubarak je doživio zdravstvenu krizu po dolasku u zatvor Torah i ukazuje mu se pomoć u helikopteru", navodi se i izvještaju uz pozivanje na mediciski izvor. Državno tužilaštvo naredilo je da Mubarak bude prebačen na izdržavanje kazne odmah poslije izricanja presude.

Zajedno sa njim, na doživotni zatvor zbog istog djela osuđen je i bivši ministar unutrašnjih poslova Habib al Adli, a Mubarakovi sinovi Gamal i Ala oslobođeni su od optužbi za korupciju. Oslobađajuće presude izazvale su sukobe između demonstranata i policije ispred zgrade suda, a u sudnici su se čuli povici i nastala je gužva.

Građani su u prvom trenutku počeli da slave, uz ispaljivanje vatrometa, ali su onda saznali da su Mubarakovi sinovi i Adlijeva četvorica saradnika oslobođeni. Sudija Ahmet Refat inisistirao je da je desetomjesečno suđenje bilo pošteno.