Svijet
0

Mubarak kritizirao odluku o gradnji u istočnom Jerusalemu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Egipatski predsjednik Hosni Mubarak kritizirao je u srijedu odluku Izraela da nastavi izgradnju kuća za jevrejske naseljenike u istočnom Jerusalemu, označivši je štetnom za mirovni proces.

On je istovremeno u razgovoru s izraelskim ministrom odbrane Ehudom Barakom u Sharm el-Sheiku, ljetovalištu na Crvenom moru, ponovio palestinski zahtjev da Izrael odustane od plana za izgradnju 307 stambenih jedinica u Har Homi.

Palestinci taj dio istočnog Jerusalema zovu Jabal Abu Ghneim i on je dio teritorije na kojoj planiraju proglasiti glavni grad svoje buduće države.

Izrael je plan izgradnje objavio početkom decembra, samo sedmicu dana nakon međunarodnog skupa o Bliskom istoku u Annapolisu, pokraj Washingtona.

"Takve aktivnosti će uništiti jedini ishod konferencije u Annapolisu - obnovu mirovnih pregovora", kazao je glasnogovornik egipatskog predsjednika Suleiman Awad nakon sastanka Mubaraka i Baraka, prenijele su agencije.

Awad je također ocijenio da su dva kruga pregovora između Izraelaca i Palestinaca ovog mjeseca propala baš zbog izraelske izgradnje u jevrejskim naseljima.

Izraelski zvaničnici su usprkos ovim optužbama rekli da je razgovor, koji je trajao 45 minuta, obuhvatio osjetljiva pitanja, da je vođen u dobroj atmosferi i da su dogovoreni mnogi zajednički interesi, misleći na promociju bliskoistočnoga mirovnog procesa i kontrolu krijumčarenja oružja preko granice između Egipta i Pojasa Gaze.

Barak, bivši izraelski premijer kome je ovo prva posjeta Egiptu u svojstvu ministra odbrane, sastao se i sa šefom egipatske obavještajne službe generalom Omarom Suleimanom.

On je s egipatskim rukovodstvom razgovarao u trenutku pojačane zategnutosti između Egipta i Izraela zbog izraelskih optužbi da Kairo ne čini dovoljno kako bi se spriječio krijumčarenje oružja palestinskim ekstremistima u Pojasu Gaze, koji kontrolira islamistički Hamas.

Uoči puta Barak je izjavio da je mir s Egiptom od strateškog značaja i da se nesporazumi moraju riješiti.

Egipat je prvi arapski susjed koji je sklopio mir s jevrejskom državom još 1979. godine.