Svijet
0

Mottaki očekuje da će nuklearni pregovori biti pozitivni

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iranski ministar vanjskih poslova izjavio je u petak da predstojeći nuklearni pregovori u Ženevi i učešće američkog diplomata prvi put izgledaju pozitivno i da očekuje napredak.

Očekuje se da američki državni podsekretar za politička pitanja William Burns prisustvuje razgovorima u Ženevi u subotu - što predstavlja prvo američko prisustvo na tako visokom nivou - i pridruži se kolegama iz ostalih svjetskih sila na sastanku s vodećim iranskim nuklearnim pregovaračem, javio je AP.

"Novi pregovarački proces, učešće američkog diplomata, izgedaju pozitivno i mi se nadamo da će se to odraziti na razgovore", izjavio je ministar Manouchehr Mottaki na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim ministrom vanjskih poslova Ali Babacanom.

Kazao je da prisusustvo američkog diplomata predstavlja "novi pozitivni pristup".

U međuvremenu se Burns sastao u petak nakratko s direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamedom ElBaradeijem kako bi raspravljali o spornome iranskom nuklearnom programu. On se nije obratio novinarima prije odlaska.

Sjedinjene Države okrenule su se od svoje neprijateljske politike izolacije Irana u korist diplomatskog pristupa.

Američka administracija također razmatra prijedlog otvaranja de facto američke ambasade u Teheranu. Američki diplomati će ići u Iran prvi put nakon skoro 30 godina, otkako su dvije zemlje prekinule odnose poslije islamske revolucije 1979.

"Mislim da bi moglo biti sporazuma i o pitanju otvaranja američkog interesnog zaštitnog biroa u Iranu i o pitanju direktnih letova u Iran", izjavio je Mottaki.