Novi sporazum
0

Moskvi još jedna vojna baza u Kirgistanu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Vlasti u Kirgistanu dozvolile su Rusiji da otvori još jednu vojnu bazu na njenoj teritoriji, šireći time uticaj Moskve i stavrajući protivtežu američkom prisustvu u toj centralnoazijskoj zemlji.

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev i njegov kirgistanski kolega Kurmanbek Bakijev postigli su sporazum o otvaranju nove baze, koji će vrijediti 49 godina uz moguće produženje narednih 25 godina, javila je agencija Interfaks.

Isti izvor navodi da će u novoj bazi biti smješten jedan bataljon ruskih vojnika kao i centar za obuku ruskog i kirgistanskog  osoblja.

Sporazum  je potpisan u ljetovalištu Čolpon Ata na neformalnom samitu Organizacije sporazuma kolektivne bezbjednosti /CSTO/, koja takođe okuplja Tadžikistan, Uzbekistan, Kazahstan, Bjelorusiju i Jermeniju.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, koji je učestvovao na samitu, rekao je da će vojna postrojenja za obuku biti dostupna za sve  članice CSTO.

I Rusija i SAD  već  imaju vojne baze u ovoj siromašnoj, planinskoj zemlji, a  ruski zvaničnici ranije su dolazili u Biškek kako bi izvršili pritisak na vlasti da dozvole otvaranje nove baze.

Pritisak Rusije uslijedio je nakon što  je Biškek dozvolio da SAD zadrži vojni tranzitni centar u bazi u Manasu, koji je od vitalnog značaja za snabdijevanje američkih vojnika u Avganistanu.
Kirgistan je prvobitno saopštio da zatvara američku bazu  nakon obećanja Rusije da će dobiti pomoć od dvije milijarde dolara, ali je Vašington odgovorio uplatom od 180 miliona dolara da zadrži bazu.