Nenadoknadiv gubitak
144

"Moskva" je prva potopljena ruska raketna krstarica još od Drugog svjetskog rata

S. M.
Krstarica "Moskva" (Foto: EPA-EFE)
Krstarica "Moskva" (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je jučer uništena krstarica "Moskva" ruske Crnomorske flote historičari su istakli da u posljednjih 81 godinu, odnosno od Drugog svjetskog rata, Rusija nije pretrpjela takav gubitak.

Prema profesoru Evanu Mawdsleyu - vodećem historičaru koji se specijalizirao za rusku historiju i historiju Drugog svjetskog rata - posljednji put je ruska krstarica potopljena prije 81 godinu kod obale Krima od strane nacističke Njemačke tokom Drugog svjetskog rata.

Dodao je da je Rusija izgubila druge vrste ratnih brodova tokom Drugog svjetskog rata, ali je Chernova Ukrajina bila posljednja ruska krstarica koja je potopljena 1941.

Mawdsley je dodao da je "Moskva", iako je bila stara skoro 40 godina, jedan od najvećih brodova u ruskoj mornarici i da od 1980-ih nije izgrađen nijedan novi veliki površinski brod.

"Pod pretpostavkom da je 'Moskva' zapravo pogođena i smrtno oštećena relativno malom raketom Neptun, događaj sugeriše da je brod imao lošu proturaketnu odbranu i lošu kontrolu štete", rekao je.